Magyarok a Marson

A Miskolci Egyetem immáron X. alkalommal rendezte meg a Magyarok a Marson (Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok) versenyét. A versenyen minden alkalommal különböző összetett problémákat (marsi “küldetéseket”) kellett megoldani a versenyzőknek, így volt már kézmozdulattal irányítható légpárnás robot ami apró kockákat juttatott el megadott helyekre, adott “DNS”-ű virágból mintavevő robot, vízgyűjtő robot építése és még sok más izgalmas feladat. (http://www.magyarokamarson.hu/weblap2015/index_elemei/versenyrol2015.html)

Az idei verseny célja egy olyan robot építése volt, amelyet csak a rajta elhelyezett kamera képe alapján lehetett irányítani. Feladata az volt, hogy egy apró jeladó berendezéssel a 8×8 méteres pályán elhelyezett oszlopokba rejtett érzékelőket átprogramozza azáltal, hogy az oszlopon központjába juttatja a jeladót egy, a jeladónál alig nagyobb résen keresztül.
Magyarul: a pályán elhelyezett 15 oszlopba be kellett találni a jeladóval úgy, hogy közben a versenyzők nem látták a pályát. A pályán egyszerre 4 robot mozgott. a pontozás alapja az volt, hogy hány oszlopot sikerül “elfoglalni”. (versenykiírás: http://www.magyarokamarson.hu/weblap2015/index_elemei/kuldetesnew2015.html)

Iskolánkból az egyetemistáknak meghirdetett versenyre iskolánkból a SZIGrobotX (Járai Balázs (9.E), Szeder Patrik (11.E), Török Bálint (9.E) ) csapat nevezett.
A verseny előtt egy nappal utaztak el -hihetetlen mennyiségű felszereléssel- Miskolcra és a többi csapattal együtt az éjjelt már a Miskolci Egyetem Körcsarnokában, az épülő pálya mellett töltve végezték el az utolsó (és az utáni) simításokat a több hónapig tervezett és épített roboton.

A verseny napja nagyon sok élményt és kihívást hozott, amit sikerült megoldani, így 10. helyezettként végeztek az összesítésben, a 16 egyetemi-főiskolai csapat között. A verseny szervezői eredményhirdetéskor külön kiemelték, hogy középiskolásokról van szó!

A robot készítésében sokat segítettek: Takács László, Kispál István és Papp István tanár urak, illetve külön köszönet jár a lelkes osztályfőnököknek: Pocsai Máriának és Molnár Zoltánnénak.

IMG_7060  IMG_7079

IMG_7246