„Fényesebb a láncnál a kard…”

201309fenyesebbsukoro
„Fényesebb a láncnál a kard…”
Kistérségi történelmi vetélkedő általános és középiskolásoknak

Szeptemberben hirdettük meg a Rákóczi Szövetség támogatásával a kistérség általános és középiskolái számára az 1848-49-es szabadságharc történetéhez kapcsolódó versenyünket.

Az első forduló egy kirándulás volt szeptember 28-án Sukoróra  és Pákozdra. Először a sukorói református templomban idéztük meg az „Újvárosi kanászok” közreműködésével a 165 évvel ezelőtt zajló haditanács eseményeit. A pákozdi csata előestéjén a magyar sereg tisztjei és a táborba látogató Batthyány Lajos miniszterelnök (akkori ülőhelyüket ma is névtábla jelzi a templomi padokon) heves vitában határoztak a másnapi támadásról. Ezt a vitát elevenítették meg a diákok korhű öltözetben, néhány korabeli dal kíséretében Szuprics Tamás tanár úr rendhagyó történelemóráján. Ezután a pákozdi Katonai Emlékparkba látogattunk el. A nap folyamán látottakról, hallottakról hazafelé a buszon egy tesztet töltöttek ki a versenyzők, melynek eredménye már beleszámított a  pontszámaikba.

A második forduló november 8-án délután zajlott iskolánkban. A 15 csapat az „akadályverseny” 7 állomásán változatos feladatokat oldott meg. Ezek között voltak tesztfeladatok, „most mutasd meg”, „legyen ön is milliomos”,  a múzeum által a rendelkezésünkre bocsátott fegyverekből a szabadságharchoz kapcsolódók kiválasztása, „lovon” ülve korabeli karddal a korszak helyszíneinek megmutatása, korabeli dalok eléneklése stb.

A késő délutánba nyúló vetélkedés győztesei a következő iskolák csapatai voltak:

Általános iskolások:

  1. Móricz Zsigmond Általános Iskola
  2. Petőfi Sándor Általános Iskola
  3.  Móricz Zsigmond Általános Iskola

Középiskolások:

  1. Széchenyi István Gimnázium 11. B
  2. Rudas Közgazdasági Középiskola
  3. Széchenyi István Gimnázium 11.E

képek

Minden résztvevőnek köszönjük a versenyzést!